Full width home advertisement

Save on your hotel - hotelscombined.com

Post Page Advertisement [Top]




In luna aprilie 2018 am vizitat o destinatie care era de muuuulta vreme pe lista noastra: insulele Maldive. 
In acest articol vin cu cateva impresii, informatii si recomandari care ar putea sa va fie de folos si voua, in cazul in care urmariti sa vizitati acest paradis exotic.

BUGET

Am dorit sa ne incadram in 3000€ (cred ca l-am depasit cu circa 200€ - 300€), buget care trebuia sa includa tot pentru 2 persoane, adica:

  • zbor dus-intors din Bucuresti
  • zbor de legatura din Cluj
  • cazare 7 nopti pe o insula resort mai ieftina (nu am dorit insula a localnicilor), dar cu review-uri bune (minim nota 4,5 din 5 pe TripAdvisor), cu house reef si laguna mare
  • tip de camera cat mai ieftin, pe uscat, dar cu iesire direct la plaja (adica sa nu mai existe un alt rand de casute in fata noastra, ci doar vegetatie si plaja). Nu am tinut neaparat sa fim cazati in waterwilla, pentru ca, desi ar fi fost o experienta interesanta, nu era si realista in acest buget.
  • all inclusive
  • transferul de la / la aeroport
  • excursii si alte activitati 
  • alte cheltuieli: cartele telefonice, samd
  • vacanta sa fie la final de sezon uscat (nu am dorit sa riscam cu sezonul ploios, desi ar fi fost mai ieftin)
ZBORUL

Am decis sa profitam de oferta Fly Dubai pentru ruta Bucuresti - Maldive la 370€ dus-intors (v-am mentionat aici cand au fost disponibile preturi asemanatoare, ultima data in septembrie 2017 VEZI ARTICOL).

Ulterior insa (dupa inceperea parteneriatului cu Emirates), Fly Dubai a anuntat ca renunta la ruta Dubai - Maldive, asa ca am fost rerutati in mod gratuit pe un zbor Emirates. (Actualizare, 2021: intre timp FlyDubai a revenit asupra deciziei si acum zboara din nou spre Maldive)

Prin urmare, segmentul Bucuresti - Dubai l-am avut cu FlyDubai, iar segmentul Dubai - Maldive cu Emirates. Bineinteles, conexiunea in Dubai a fost garantata de catre companiile aeriene, iar bagajele de cala le-am ridicat direct la destinatia finala.


Cum pentru noi aterizarea si decolarea din Male sunt o experienta in sine (cu atat mai mult, cu cat transferul nostru nu era cu hidroavion, ci cu barca rapida), nu am vrut sa riscam sa 'ne trezim' pe locurile din mijloc, asa ca pe zborul Emirates am rezervat din timp locuri la geam atat la dus, cat si la intors.

Si nu am regretat!

Iata cum s-a vazut peisajul maldivian la aterizarea in Male:



Cu formalitatile vamale totul a mers relativ repede. Inainte trebuie completat un formular de imigrare pe care il gasiti acolo (sau uneori il primiti pe avion) cu cateva detalii: unde va cazati, cat stati etc. Pe urma va puneti la coada cu formularul completat si cu pasaportul pregatit.

Am citit pe net (si la fel ne-au spus si de la agentie) ca ar trebui sa primiti inapoi o parte din el, pe care trebuie sa o pastrati cu grija si sa o prezentati la iesirea din tara. Nu stiu daca s-a schimbat ceva intre timp, dar in cazul nostru formularul a fost scanat si a ramas integral la ei, iar la intoarcere nu ne-au intrebat nimic de el. Doar ni s-au pus pe pasaport cele doua stampile clasice, de intrare si de iesire din tara. Si cam asta a fost tot.

Resortul nostru a avut un counter la iesirea din aeroport, unde am fost si asteptati de un reprezentant al hotelului. Acesta ne-a preluat bagajele si de acolo am plecat la barca de viteza. Totul a fost extrem de simplu.

Ce inseamna un pret bun pentru zborurile spre Maldive?

Daca este vorba de companii low cost, cum este si Fly Dubai, cam acesta a fost cel mai mic pret disponibil din Bucuresti: in jur de 370€ dus-intors. 

Din pacate, nu au mai existat astfel de promotii la FlyDubai din 2017. Prin urmare nu recomand sa asteptati zboruri Romania - Maldive la preturi atat de mici pentru ca sunt extrem de rare.

De asemenea, zborurile low cost vin si cu cateva posibile dezavantaje pe care probabil le stiti deja: mancarea si divertismentul (filme, muzica, jocuri etc) la bord sunt contra cost, scaunele sunt de obicei cu mai putin spatiu la picioare decat la companiile de linie, samd.

Zborul cu Emirates a fost 'parfum'. Desi avionul nu era nou precum cel de la Fly Dubai, scaunele de la Economy ni s-au parut fotolii pe langa cele de la compania low cost.

La companiile de linie sunt de parere ca merita luat in considerare orice zbor sub 550€ - 600€ dus-intors. Ati tot vazut exemple pe PromoTrips.ro, iata cateva articole publicate in ultima jumatate de an:

Foarte rar se gasesc zboruri din Romania spre Maldive la companiile de linie sub 500€ dus-intors.

Desigur, aici pretul include si mancare, divertisment, scaunele sunt mai ok pentru zboruri lungi si serviciile in general mai bune.

Cum noi locuim in Cluj, daca nu am fi apucat sa rezervam zborul Fly Dubai din Bucuresti, aproape sigur am fi profitat de oferta Turkish si am fi zburat de acasa. Diferenta de pret nu este atat de mare cand se aduna toate cheltuielile (am mai avut de platit zborul intern Cluj - Bucuresti - Cluj, plus cate o noapte de cazare in Bucuresti, langa aeroport), iar timpul si oboseala economisite - consideram noi - merita o mica diferenta de pret.

NOTE: 
  • mai sus am mentionat doar zboruri de calitate cu plecare din Romania, cu conexiune garantata de catre compania aeriana. Evident, mai apar zboruri ieftine si din alte orase europene (Milano etc), de care mai trebuie sa legati voi un zbor din tara, dar care nu au garantie pentru conexiune.
  • (actualizare 2021) pandemia Covid a adus si primele zboruri charter spre Maldive, cele mai multe din Bucuresti, dar cateva si din alte orase romanesti, precum  Cluj sau Timisoara. Ramane de vazut daca acestea se vor prelungi si pentru sezoanele viitoare si daca vor mai avea succes si dupa ce trece pandemia, cand vor reveni la program normal cursele aeriene regulate. 







VREMEA IN MALDIVE

Indiferent de sezon, nu veti suferi de frig in Maldive: temperaturile medii din timpul zilei se invart in jurul valorii de 30 grade Celsius, iar noaptea coboara pana la 26 grade Celsius. Si apa oceanului este calda pe tot parcursul anului.

Precipitatiile de durata ori vantul puternic insa nu sunt prea placute cand va doriti zile senine pentru vacanta voastra.

Sezonul ploios dureaza in general din mai (uneori din aprilie) pana spre luna decembrie. In aceste luni este posibil sa prindeti ploi care dureaza numai cateva minute, cateva ore sau uneori zile intregi. Sau poate aveti noroc si nu prindeti ploi deloc :).

Cele mai uscate luni sunt ianuarie - aprilie. Bineinteles, asta nu inseamna ca nu ploua deloc in aceste luni, dar sansele sa aveti vreme buna sunt mult mai mari.

ATENTIE: schimbarea musonilor (atunci cand se face trecerea de la sezonul uscat la cel ploios si invers) vine de obicei cu vreme foarte instabila, cand este posibil sa ploua zile la rand.

De asemenea, conditiile meteo variaza destul de mult intre partea de nord si partea de sud a Maldivelor.

Fiind vorba de un climat tropical, este destul de dificil de prezis vremea: furtunile apar adesea 'din senin' si dispar tot asa. Dar statisticile din anii trecuti (via holiday-weather.com) cu cantitatea de precipitatii si numarul de zile ploioase din fiecare luna, pot sa va fie de folos:




Cand sa mergem in Maldive?

Desigur, minimizati sansele de vreme rea (ploaie de durata si vant), daca alegeti perioada ianuarie - martie. Din motive lesne de inteles acestea sunt insa si cele mai scumpe luni (alaturi de perioada Sarbatorilor din decembrie).

Noi am ales aprilie (final de sezon uscat), cand ploua in general mai mult decat in ianuarie - martie, dar nu la fel de mult ca si in lunile din sezonul ploios. Am comparat preturile si intr-adevar au fost mai bune decat pentru un sejur in decembrie - martie. Am prins ploi in general noaptea si de vreo doua ori si peste zi (acestea din urma au durat cam una - doua ore). Am avut parte si de cer senin, si cu nori (dar care, datorita caldurii excesive, au fost intotdeauna bineveniti). Maldive arata insa magic atunci cand iese soarele!

Multi aleg sa mearga in sezonul ploios datorita preturilor uneori semnificativ mai mici.

Ca sa luam un exemplu, daca o camera dubla cu all inclusive si transferuri costa in mod normal in decembrie - martie 2700€ pentru 7 nopti, iar in aprilie sa zicem 2400€, in sezonul ploios poate ajunge lejer la 1800€ - 2000€. Este doar un exemplu ipotetic: in functie de politica de preturi a fiecarui resort si de numarul de camere libere, preturile pot sa varieze mai mult sau mai putin intre sezoane. Aflati foarte simplu diferenta facand simulari online pentru diverse perioade.

Se pare ca o luna buna de vizitat Maldive in sezonul ploios ar fi iulie. Cred ca o sa luam si noi in considerare aceasta luna pentru un eventual viitor sejur. Desigur, pe propriul risc, deoarece nu ne poate oferi nimeni garantii de vreme buna.

As recomanda ca, odata rezervarile facute, sa nu mai urmariti prognoza meteo deoarece oricum nu este de incredere si doar provoaca griji pentru lucruri care nu pot fi controlate.



CAZAREA SI TRANSFERUL

Este lucru cunoscut: Maldive este, in general, o destinatie scumpa. Asa ca am cautat destul de mult un resort frumos si la un pret decent.

Aveti doua optiuni:

Cazare intr-un guesthouse pe insulele localnicilor


De departe, aceasta este cea mai ieftina varianta (din cate vad in simulari, preturile incep de la numai cateva zeci de euro pe noapte) si, in functie de ce urmariti de la vacanta, poate sa fie o solutie foarte ok.


Nu stiu insa sa va dau recomandari punctuale deoarece noi am vrut neaparat o insula resort. Dar daca faceti cautari pe motoare care compara preturile la cazare (cum este Hotelscombined) ori la agentii online (cum este Booking) si ordonati rezultatele crescator dupa pret, va puteti face o idee buna despre ce optiuni aveti la dispozitie.

Este bine sa tineti seama si de cateva posibile dezavantaje: fiind o tara musulmana, exista reguli stricte de imbracaminte si comportament in public, alcoolul este interzis, este posibil sa aveti batai de cap cu aranjarea transferului (daca nu va ajuta cei de la cazare), iar insulele localnicilor nu arata la fel de 'idilic' ca cele resort.

Trebuie sa stiti ca si daca mergeti pe o insula a localnicilor aveti posibilitatea sa vizitati - contra cost - insule resort in excursii de o zi. De exemplu, noi  ne-am intalnit cu un grup de romani veniti in vizita de pe o insula din apropiere, Maafushi. In intervalul 10 - 17 aveau voie sa mearga oriunde pe insula si sa foloseasca facilitatile resortului (piscine etc). In pret aveau inclusa si masa de pranz plus bauturi la bufetul all inclusive.

Din cate m-am informat online, intrarea pe o zi la un resort, poate sa varieze intre 30$ de persoana (fara nimic altceva inclus) si 150$ (pretul include si un voucher care poate fi folosit pentru orice sau o masa plus bauturi, ca si la Olhuveli).

Daca nu este inclus deja, pretul transferului depinde de cat de departe este resortul si de numarul de vizitatori din barca (in general va puteti astepta la preturi intre 15$ si 50$).

Va recomand sa va informati de dinainte sa faceti rezervarea daca sunt resorturi in apropierea insulei dvs care permit vizite de o zi.

In concluzie, daca va doriti sa ajungeti in Maldive si bugetul este foarte restrans, un guesthouse este solutia. Dar nu uitati ca la pretul cazarii se mai adauga costurile pentru mancare, bautura, transferuri, excursii, alte activitati. Sa fiti atenti ca pretul sa includa si taxele maldiviene, care nu sunt deloc mici (daca stiu bine, in jur de 22%).

Un exemplu de pret mediu total pentru 2 persoane (cazare 8 nopti, transferuri, mancare, excursii)  am aflat din articolul 8 zile in Maafushi: 1500$ / 1250€ (dar fara excursii in resorturi). Pentru 7 nopti si in low season probabil puteti iesi lejer sub 1000€.

Din nou, vorbesc de preturi medii. Desigur, daca voi rezervati cea mai ieftina unitate de cazare existenta in sistemul de rezervari, cele mai ieftine excursii si mancati cat mai ieftin posibil, este clar ca pretul total va fi si el mai mic.

Pentru mai multe informatii despre o vacanta in Maldive pe o insula a localnicilor, va invit sa cititi urmatoarele articole:



Cazare pe insule resort

Restrictiile enumerate mai sus dispar daca va cazati pe o insula resort (care este privata), dar marele dezavantaj aici este dat de pret. Se poate ajunge cu totul lejer la 4000€ - 5000€ de cuplu pentru o saptamana de vacanta (nu includ aici resorturile care te duc spre 10000€....). 

Si nu este de mirare, deoarece totul este scump sau foarte scump:

  • cazarea, mai ales in water villas
  • mancarea si bautura
  • transferurile: am vazut multe transferuri cu barca rapida la 200$ - 300$, si cu hidroavion la 400$ - 700$ de persoana (asadar pot fi mai scumpe decat zborul intercontinental!)
  • orice altceva: excursiile, spa-ul, cursuri de diving, sporturile pe apa, suvenirurile etc
  • taxele maldiviene sunt mari

Unele costuri sunt justificate (in general resorturile sunt de 4* - 5*, iar serviciile sunt foarte bune), altele mai putin. 

De aceea, cred ca este ok sa luati in considerare costurile totale atunci cand verificati preturile: cazare + mancare/bautura + eventuale extra cheltuieli (spa, diving etc) + transferuri de la / la aeroport + toate taxele obligatorii.

In orice caz, nici nu concep sa dau astfel de sume pentru o vacanta, nici macar in sezonul uscat. Mai jos o sa vedeti niste preturi mult mai ok pentru o vacanta in Maldive.


Ce inseamna un pret bun pentru cazare in resort in Maldive

Avand in vedere cele de mai sus, as zice ca pentru:

  • 2 persoane
  • cazare 7 nopti 
  • in cel mai basic tip de camera dubla
  • transferuri
  • toate taxele
un pret bun la agentiile din vest ar fi:

  • cu demipensiune: de la 1000€ - 1200€, cu oferte mai simplu de gasit la circa 1500€ (din nou, total pentru 2 persoane).
  • cu all inclusive: in low season, daca prindeti o oferta buna, puteti sa gasiti oferte chiar de la 1500€ la cele mai ieftine resorturi. Insa o sa gasiti mai multe optiuni care se invart in jurul a 2000€, care inca este un pret foarte bun.
Ca sa dau si exemple concrete, am facut cateva simulari pe TravelBag sau pe Simply Maldives (agentii de turism din UK care imi permit sa compar cu usurinta preturile de la mai multe resorturi) pentru 12 - 19 septembrie (7 nopti / 1 camera / 2 persoane)  si am obtinut urmatoarele preturi (sunt in lire):


CU DEMIPENSIUNE:

  • Eriyadu Resort 1058£
  • Bandos Maldives 1072£ 
  • Reethi Beach Resort 1241£

CU ALL INCLUSIVE:

  • Ellaidhoo Maldives by Cinnamon: 1403£ 
  • Adaaran Hudhuranfushi:  1584£ (via Agoda.com)
  • Summer Island:  1680£
  • Olhuveli Beach & Spa:  1868£. Am vazut pentru aprilie - final de sezon uscat - chiar si pachet la 1750£, deci probabil in low season pot sa apara preturi si mai mici.
  • Kuredu:  1978£
  • Vilamendhoo : 1718£, in 12 - 19 iulie (plus oferta copiii stau gratuit). Nu uitati ca in acest pret este inclus si transferul cu seaplane!

SIMULARE PENTRU VILAMENDHOO

1. Preturile de mai sus sunt pentru 2018. Dar in anii urmatori s-ar putea ca Maldive sa se scumpeasca.

2. Preturile pot sa difere destul de mult de la agentie la agentie. De aceea aveti un pic de lucru cu comparatul preturilor in diferite surse (nu uitati sa verificati si direct pe pagina resortului!).

Probabil (dar nu este sigur) la agentiile de la noi preturile vor fi ceva mai mari decat la cele din vestul Europei.

Alte resorturi despre care mi s-a spus sau am observat ca sunt de obicei mai ieftine decat media:

  • Biyadhoo Island Resort
  • Cinnamon Dhonveli
  • Embudu Village
  • Fun Island
  • Holiday Island
  • ​Malahini Kuda Bandos
  • Paradise Island 
  • Sun Island 
  • Meeru
  • si lista poate continua...

Cum am gasit noi cazarea?

Simplu: am urmat pasii pe care vi-i recomand si voua in articolul Cum sa cauti pretul cel mai bun pentru cazare.
Mai intai am stabilit ce dorim de la resortul nostru: 

  • o insula 'pitoreasca'
  • o laguna mare (vezi poza de mai jos)
  • un recif al casei (ca sa nu trebuiasca sa merg in larg pentru snorkeling)
  • un pachet bun de all inclusive (ca sa nu stam sa facem calcule de fiecare data cand comandam ceva)
  • review-uri bune
  • un pret decent (dooh!)
Voi poate aveti si alte cerinte: 

  • sa aiba neaparat vile pe apa
  • sa fie insula mica si cu putine unitati de cazare
  • sa aiba transfer cu barca rapida deoarece este mai ieftin etc, etc.


Laguna mica vs laguna... imensa.
Daca visati la ape turcoaz 'cat vedeti cu ochii', trebuie sa fiti atenti ce resort alegeti...

Un pachet all inclusive este posibil sa vina si cu unele mici bonusuri pe langa mancare si bautura. De exemplu, al nostru includea, pe langa cele trei mese, snacks-uri, selectii de bauturi, si o excursie la alegere, lectie de snorkeling, lectie de wind surf, folosirea gratuita a caiacelor, 15 minute de Jet Ski, echipament gratuit de snorkel, tenis, badminton, samd. Daca trebuie platite separat, costurile pot sa urce vertiginos.

Odata ce am creat o lista cu resorturi care indeplineau conditiile mele, am urmarit preturile la agentii online (prin motoarele care compara preturile la cazare, precum HotelsCombined, Trivago, HotelScan etc), am verificat si direct pe pagina resortului, am cerut oferte atat de la agentiile de turism de la noi, cat si de la agentii mari si cu reputatie buna din strainatate.

Am comparat si am ales sa fac rezervarea cazarii si a transferului la o agentie din UK specializata pe Maldive (Purely Maldives). Sfaturile primite de la ei pentru alegerea resortului mi-au fost de mare folos deoarece au vizitat peste 50 de resorturi din Maldive (este foarte util sa discuti cu un agent care a fost deja in resorturile pe care le recomanda).

Desi la pret asemanator au ajuns in perioada cautarilor si resorturi precum Meeru sau Kuredu, am optat in cele din urma pentru Olhuveli Beach & Spa. 

Este un resort de calitate medie, daca doriti sa vedeti cum arata, am creat un scurt video, iar la finalul articolului am adaugat si cateva poze.




Asteptarile ne-au fost intrunite si nu am avut surprize neplacute: se putea face o poza de wallpaper cam de oriunde de pe insula, mancarea a fost diversificata si buna, iar personalul extrem de amabil si de prietenos.

Un lucru interesant remarcat de prietenii nostri si pe care il puteti observa si din videoclipul de mai sus: desi insula este relativ aglomerata, cu multe camere (tocmai au mai construit cateva), ea pare aproape pustie. Nu am fi zis ca sunt atat de multi turisti pe insula, daca nu i-am fi intalnit in timpul meselor la restaurant...

Dupa multe cercetari, eu am decis sa imi asum riscul de a trimite banii unei agentii din strainatate, dar nu inseamna ca va recomand neaparat si voua acest lucru, mai ales daca nu sunteti calatori experimentati sau daca nu aveti experienta cu rezervatul la agentii din strainatate.
Trebuie sa va puneti cateva intrebari inainte:
  • este atat de mare diferenta de pret, incat sa merite bataia de cap cu o agentie din strainatate, fie ea si veche/mare?
  • ati cercetat cu atentie, nu sunt tepari/agentie fantoma? Aveti incredere sa le transferati banii?
  • stiti daca mai recuperati ceva in caz de faliment? (nu ca in Romania ati fi mai protejati daca o agentie dispare de pe piata...) 
  • va descurcati sa discutati cu ei in alta limba? etc, etc. 

Daca raspunsul este nu, clar recomand sa nu va complicati si sa va limitati la agentiile in care aveti incredere din RO sau la cele online mari si cu reputatie buna.


ACTIVITATI

Excursiile

Oferta este variata: puteti sa vizitati o insula a localnicilor, sa vedeti delfini, sa mergeti la recifuri pentru snorkeling, sa pescuiti noaptea sau sa faceti un picnic pe o insula nelocuita. 

Noi am ales Lucky Dolphin + Sunset cruise (nu am vazut delfini in aceasta excursie, dar am vazut in timp ce ne transferam de la aeroport) si Snorkeling Safari. Una dintre ele, la alegere, a fost inclusa in pachetul All Inclusive, cealalta am platit-o.

Snorkeling-ul

Daca sunteti pasionati de snorkeling, musai sa alegeti un resort care are un recif chiar langa insula (house reef). La reciful de la Olhuveli, care dupa standardele maldiviene este unul sarac, am vazut caracatite, broaste testoase, anghile (moray eels), rechini de recif, pisici de mare si, desigur, o multime de pesti colorati de toate felurile. Am creat si un video cu viata subacvatica:



Exista resorturi cu recifuri muuuult mai bune, doua exemple excelente fiind Biyadhoo si Vilamendhoo.

Din pacate, desi vietatile marine sunt acolo, coralii din Maldive (la fel ca si in alte parti ale lumii) sunt drastic afectati de incalzirea globala. Instructorii de la scoala de diving, care ne-au insotit si in excursia de snorkeling, mi-au spus ca schimbarile au fost dramatice in ultimii ani si ca pur si simplu coralii mor sub ochii lor. 

Nu am incercat diving-ul, sporturile pe apa si spa-ul, asa ca nu pot sa va dau detalii despre ele.






PREGATIRI

Am luat cu noi:

  • medicamentele uzuale (pentru febra, migrene etc)
  • spray impotriva tantarilor (Autan Tropical - am colindat cateva farmacii ca sa-l gasesc). Din fericire nu prea am avut nevoie de el.
  • multe creme de protectie solara (deoarece in resort erau foarte scumpe)
  • echipament de snorkel (desi oferea si resortul in mod gratuit)
  • adaptor pentru priza (desi am avut si in camera)

Asigurare

Am optat pentru asigurarea Turist de la Generali, deoarece permite decontarea directa a cheltuielilor.

Exista si varianta Turist Premium, care asigura si anularea calatoriei din anumite motive, anularea unui zbor de legatura, pierderea bagajelor si altele (din cate am citit, multe puncte se aplicau insa numai pentru pachete complete luate prin agentiile de turism, asa ca pe noi nu ne prea ajuta).


Cartele telefon


Resortul avea si Wifi cu acoperire oriunde pe insula, dar care functiona destul de slab, uneori deloc.

Asa ca am cumparat din aeroport o cartela locala de la Dhiraguu (sper ca retin bine operatorul). Pentru 15$ primiti 3GB, iar pentru 32$ primiti 15GB pentru internet. Pe langa asta, puteti sa incarcati cu ce suma doriti pentru apeluri. Apelurile costa, daca imi amintesc corect: 0.10$/minut cele locale, 0.32$/minut cele internationale.

Ca si comparatie, la intrarea in Maldive am primit de la Vodafone un sms cu urmatoarele preturi: apel catre Romania 2,97€ / minut, catre alta tara 3,57€ / min, local 1,78€ / min, apel primit 1,78€, sms 1,19€. Serviciul de roaming internet in Maldive nu mai este disponibil (dar ca si comparatie, in Dubai  este 10,59€(!) / 1MB).

Alte recomandari


  • pe Asia (inclusiv pe Maldive), dintre agentiile online Agoda.com are o oferta foarte variata. In multe cazuri permite si anularea gratuita a rezervarii. Asadar, daca vedeti o oferta buna, puteti sa o rezervati. Si, daca mai incolo apare altceva, la un pret si mai bun, anulati rezervarea curenta si faceti alta noua. 
  • vedeti daca iesiti mai bine cu all inclusive decat cu demipensiune (doua mese pe zi incluse, in general fara bauturi) sau cu full board (trei mese pe zi incluse, in general fara bauturi). Daca nu au pe site,  cereti de la resort o lista actualizata de preturi ca sa va puteti face calculele inainte sa rezervati.
  • daca faceti cautari online pentru cazare, verificati ca pretul sa contina si taxele maldiviene.
  • cititi parerile si recomandarile celor care au fost deja acolo. Pe mine m-au ajutat mult informatiile de pe forumul Softpedia, de pe amfostacolo.ro si, bineinteles, de pe site-uri gen TripAdvisor.
  • este bine sa aveti la voi dolari in bancnote mici pentru eventuale bacsisuri. 
  • mai ales daca nu aveti transfer cu hidroavionul, recomand sa va rezervati din timp un loc la geam pentru zborul intercontinental. Privelistea 'face toti banii' la propriu.



'DAR NU TE PLICTISESTI ACOLO?'

Este simplu, trebuie sa te intrebi ce cauti de fapt: o vacanta activa, cu vizitat cat mai multe obiective sau o vacanta 'zen', de relaxare si rasfat?

Te vei plictisi probabil daca:
  • esti o persoana foarte activa
  • nu ai rabdare sa stai mai mult de cateva minute cu un cocktail la plaja
  • urmaresti sa vizitezi cat mai multe in vacanta
  • cauti distractie
  • nu iti place sa fii 'prizonier' pe o insula de cateva sute de metri
  • nu iti place snorkelingul ori divingul
Ca sa fac o paralela doar partial potrivita, daca te plictiseste o vacanta in resort in Antalya ori in Rep Dominicana, probabil te va plictisi o vacanta si aici.

Daca faci parte din categoria asta, poate e mai potrivit sa te indrepti spre alte insule exotice precum Seychelles, Mauritius sau Zanzibar. Daca nu vrei neaparat insule, lista de destinatii potrivite este muult mai larga.

Nu te vei plictisi daca:
  • vrei o vacanta de relaxare si deconectare de tot, pe o insula izolata
  • vrei o destinatie potrivita pentru luna de miere
  • iti place snorkelingul sau divingul
  • ai sta in apa toata ziua

Noi nici nu am simtit cum a trecut o saptamana.

Relaxare, baie, snorkel, savurat o bautura la piscina ori pe plaja, excursii, sporturi de apa, spa, sporturi pe uscat (gen tenis de camp, volei, ping pong), spectacole seara (concerte live, DJ, seara maldiviana)... Toate acestea sunt activitati care pot sa umple foarte, foarte usor programul.

Si nici vorba sa ne para rau ca nu putem sa plecam de pe insula (desi am plecat totusi de vreo doua ori in timpul sejurului in excursii). Pentru o vacanta mai activa avem la dispozitie cam... restul planetei (nu in multe locuri  in lume vom fi cazati pe o insula de cateva sute de metri).

Ba din contra, nici n-am dorit sa parasim insula. De asta am ales Maldive in primul rand: pentru experienta unei insule micute. Deoarece erau mari, insulele pe care le-am vizitat pana acum nu pareau insule. In Maldive a fost o senzatie incredibila sa stau la plaja pe partea de est a insulei si sa admir oceanul. Apoi sa fac cativa pasi ca sa iau o bautura de la bar si sa dau iar de ocean si de alta plaja in partea de vest! Desi insula noastra a fost maricica dupa standardele locale: 700 de metri lungime si 100 latime (in partea cea mai lata)... :)



CONCLUZIE


Maldive s-a apropiat pana acum cel mai mult de ideea de 'exotic' asa cum o aveam eu in minte. Este una dintre perlele Oceanului Indian, alaturi de alte destinatii exotice precum Seychelles sau Mauritius. Totusi acestea trei sunt foarte diferite. Nu insist asupra diferentelor, insa va las aici un articol bun: Maldives vs Seychelles vs Mauritius: which one is the best.

Nu stiu insa in cate locuri din lume va intampina o priveliste asemanatoare cu cea din Maldive la aterizare. Sau in cate locuri din lume aveti ocazia sa va cazati in mijlocul oceanului, pe o insula de cateva sute de metri, care poate fi inconjurata pe jos in 10 - 15 minute. 


Din multe puncte de vedere Maldivele sunt unice si, desi am strans ceva vreme bugetul necesar, pentru noi destinatia a meritat din plin si ne-a lasat niste amintiri pe care nu le vom uita niciodata. 

Daca aveti ocazia, eu zic ca merita sa le vizitati macar o data in viata.  Mai ales daca prindeti si o oferta buna la zbor si la cazare. 



Update vara 2019: intre timp resortul s-a mai extins pe o insula invecinanta:




Si cateva fotografii din vacanta:





































  









Recomand sa cititi si:

Cum sa cauti pretul cel mai bun pentru cazare
La ce sa fii atent cand rezervi vacante sau zboruri gasite pe site-urile Do it yourself
Despre calitatea zborurilor: la ce sa fii atent cand alegi un zbor
7 motoare care te ajuta sa gasesti cele mai ieftine zboruri
Cum sa vezi preturile la zboruri direct pe o luna intreaga

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bottom Ad [Post Page]



Esential

YOUTUBE: Cum sa cauti zboruri ieftine